NOVA: Malatinský nesplnil očakávania vlády, premiér by ho mal odvolať

22.01.2013 Bratislava

Bratislava 22. januára (TASR) - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) by mal podľa strany Nová väčšina (NOVA) po dnešnom kontrolnom dni na Ministerstve hospodárstva (MH) SR ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) odvolať. Nesplnil totiž očakávania vlády.

Podľa NOVA od neho kabinet očakával, že v skrátenom legislatívnom konaní stihne vybaviť vianočný darček pre Pentu vo forme dotáciu 30 miliónov eur ročne na najbližších 15 rokov pre Paroplynový cyklus. Zabezpečiť to mala novela zákona o obnoviteľných zdrojoch energie, ktorú ministri schválili ešte vlani v decembri. Parlamentom však zatiaľ neprešla.

Fico však podľa NOVA Malatinského neodvolá. Ďalšie svoje úlohy totiž plní - dokázal to pri predaji akcií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) či pri dotácii pre Mondi. "Premiér Fico je hrobárom pracovných miest. Nemá žiadnu víziu. A aj podporou ministra hospodárstva len dokazuje, že jediné, čo ho zaujíma, je podpora mecenášov," povedal predseda NOVA Daniel Lipšic v reakcii na dnešný kontrolný deň premiéra na MH SR.

Neschopnosť vlády vysporiadať sa s ekonomickou krízou sa ukazuje aj pri zavádzaní nových daní a odvodov, ktoré problémy neriešia. "Nezamestnanosť je dnes tam, kde bola pred zavedením rovnej dane. Jej demonštratívne rušenie škodí zamestnávateľom aj zamestnancom a ľudí bez práce bude aj kvôli tomuto kroku pribúdať," uzavrel makroekonóm strany Marcel Klimek.

Premiér po dnešnej kontrolnej návšteve na pôde rezortu hospodárstva uviedol, že prioritami MH SR by mala byť v najbližšom období najmä podpora hospodárskeho rastu SR, snaha zachovať pracovné miesta a úzka komunikácia s podnikateľským sektorom.

"Už dnes pán minister Malatinský informoval o viacerých iniciatívach, ktoré MH SR vykonáva, či je to už pri znižovaní administratívnej záťaže podnikateľov, pri väčšej pozornosti malým a stredným podnikom, vytváraní pracovných miest a podobne. Opatrenia však musia dostať charakter komplexného výstupu vlády SR k hospodárskemu rastu," uzavrel Fico s tým, že zo spolupráce so šéfom MH SR Tomášom Malatinským má "dobrý pocit".
 

Vyberte región